AdWordsBloggen.se

avatar

AdWordsbloggen är en mobil mediabyrå specialiserad på sökordsannonsering via Googles sponsrade länkar AdWords.

.jpg eller .gif?

Jag ser ofta banners och annan webbgrafik i mycket sämre bildkvalitet än nödvändigt. De flesta är i .jpg-format men det är egentligen ett format som lämpar sig bäst för fotografiska bilder. Webbgrafik och banners som ofta innehåller ett fåtal färger och former som bokstäver tex, får sämre kvalitet om de sparas som .jpg.

Titta på exemplet här. Den här bilden innehåller bara två färger. Svart text på en orange bakgrund. I versionen som är sparad som .jpg ser du att den oranga bakgrunden runt omkring bokstäverna är grumlig och ojämn. I .gif-varianten är den knivskarp.
Testbanner som .jpg Banner med 2 färger som .gif

Det omvända gäller faktiskt också. Om du ser en bild som innehåller ett fotografi med ett större parti av en liknande färg (tex himmel) och det ser lite prickigt ut, då är bilden sparad som .gif när den borde ha sparats som .jpg. I exemplet nedan ser du det om du tittar på den biten av himmel mellan hyddans tak och palmen.
beachgif3

Rätt sparad som .jpg

Ett annat område där det kan bli fel är när du gör en .gif med genomskinlig bakgrund för att lägga den på en färgad bakgrund. Resultatet blir ofta vita taggiga kanter. Gör istället en .gif med samma bakgrundsfärg som den färg du tänkt lägga bilden på.

Kategorier: Webbdesign

Taggar: , , ,

2 kommentarer

 1. Mats skriver:

  Är det bevisat att bildreklam ger fler klick än textreklam?
  Jag antar att du menar oxå då att gif är bättre än jpg ur estetisk synpunkt men ger det mer pengar;-)

  Mats

 2. SylviaKatarina skriver:

  Något sådant skulle bli svårt att bevisa. Bildannonser kan ge fler klick i vissa sammanhang och textannonser i andra. Det beror på en mängd olika saker. Vad gäller innehållsnätverket så är det samma där. Vissa bildannonser får många klick men det får även vissa textannonser. Men jag tycker absolut att man ska prova bildannonser på innehållsnätverket om man ändå annonserar där så kan man jämföra och se vad som funkar bäst.

  Inget av bildformaten jpg eller gif är bättre än det andra men när man gör bilder bör man välja format efter bildens innehåll så att man får bäst bildkvalitet.

Kommentera

Följ bloggen