AdWordsBloggen.se

avatar

AdWordsbloggen är en mobil mediabyrå specialiserad på sökordsannonsering via Googles sponsrade länkar AdWords.

Hur många kampanjer ska man ha i Adwords?

Ett Adwordskontos hierarki är kampanj, annonsgrupp, sökord ? i den ordningen. Annonsgrupper och sökord har vi tagit upp i tidigare inlägg men vad är det som avgör hur många kampanjer man ska ha?

Den minsta gemensamma nämnaren för en kampanj är land/språk. Säljer man bara i Sverige och har en sajt enbart på svenska behöver man alltså endast göra en kampanj.

Lockas inte av att lägga till även Norge och Danmark som länder bara för att man där förstår svenska. Varför skulle en norrman klicka på en svensk annons som går till en svensk sida om det finns motsvarande på norska? Detta drar ned klickfrekvensen (CTR) och kvalitetsresultatet för hela kampanjen. Dessutom får man minuspoäng av Google vad gäller relevans om man visar en annons på ett annat språk än det som talas i det land man riktar sig till.

Skulle man ha en flerspråkig sajt och sälja till Sverige, Norge och Danmark behöver man göra en kampanj för respektive språk. Varje kampanj ska då ha sökord och annonstexter på respektive språk och länkar till sidor på respektive språk.

Språk och språkinställning
Att lägga till ytterligare ett språk i kampanjinställningarna kan man däremot göra. Om man lägger till engelska tex i en svensk kampanj innebär det helt enkelt att man även visar annonserna för personer i Sverige och/eller som söker på www.google.se och som har angett engelska som sin språkinställning i Google.

När man BÖR skapa fler kampanjer
Plattform är en annan anledning till varför det kan vara bra att skapa ytterligare en kampanj oavsett land och språk. Vill man tex prova annonsering på Googles display-nätverk bör man göra en separat kampanj för detta för att hålla isär statistiken och behålla en god överblick över respektive kampanj.

Vill man även prova mobilannonsering bör man också göra en separat kampanj för det eftersom det är en plattform där användarna beter sig annorlunda jämfört med sökning på en dator. Man vill alltså hålla även den statistiken åtskild för att kunna tolka den korrekt.

När man INTE bör skapa fler kampanjer
Ett vanligt misstag är att man skapar kampanjer för olika typer av sökord eller produkter. Det är vad man har annonsgrupper till så det finns ingen anledning att skapa en ny kampanj inför olika säsonger till exempel. Dels blir det rörigt i kontot och lättare att missa dubletter av sökord, dels förlorar man i kvalitetsresultat på att späda ut sin dagliga budget.

En kampanjs dagliga budget ingår som en av parametrarna för att räkna ut kvalitetsresultatet för varje enskilt sökord. Ju högre daglig budget desto bättre alltså. Tio olika kampanjer med daglig budget på 30kr vardera kommer inte ge samma resultat som en enda kampanj med en daglig budget på 300kr oavsett antal annonser och sökord.

Det som avgör en kampanjs dagliga minimibudget beror på hur populärt ett sökord är, dvs hur många sökningar som görs. Skulle det räcka med 30kr per dag innebär det att det knappt finns någon trafik och då kanske man ska fundera på om man verkligen annonserar för rätt sak.

Ett tips är alltså att ta i lite med beloppet för den dagliga budgeten och istället pausa kampanjen när man tycker att man har uppnått gränsen för vad man vill spendera. Om man är villig att spendera 3 000kr per månad på Adwords är det alltså bättre att spendera 300kr per dag i tio dagar än 100kr per dag i 30 dagar.

Det finns en automatisk funktion i Adwords som talar om ifall budgeten bör höjas till ett visst belopp. Det finns även en annan funktion som visar konsekvensen av att inte höja.

På kampanjsidan väljer man fliken Dimensioner och om den inte syns klickar man fram den enligt nedan.

Välj sedan ett relevant datumintervall och lämplig sortering per månad, vecka eller dag. I exemplet nedan ser vi att man under maj månad förlorat 6% i visningsandel beroende på budget.

Visningsandel är den andel av alla sökningar som ens annons visas för. I det här fallet har man alltså inte visats för 6% av sökningarna. En höjning av budgeten är därför lämpligt om man vill ha maximal exponering.

Sammanfattning:

 • En kampanj per land och språk.
 • En kampanj per plattform oavsett land och språk.
 • För säsongskampanjer och produkterbjudanden ? gör nya annonsgrupper inom samma kampanj och pausa dem när de inte längre är aktuella.
 • Var generös med den dagliga budgeten och pausa hellre kampanjen några dagar med jämna mellanrum.

Obs! Det går bra att marknadsföra flera olika webbsajter inom en och samma kampanj men annonserna i en och samma annonsgrupp måste alla gå till samma huvuddomän.

Kategorier: Adwords

Taggar: , ,

8 kommentarer

 1. Aaron Axelsson skriver:

  Hej!

  Du skriver i texten ovan:
  ”En kampanjs dagliga budget ingår som en av parametrarna för att räkna ut kvalitetsresultatet för varje enskilt sökord. Ju högre daglig budget desto bättre alltså. Tio olika kampanjer med daglig budget på 30kr vardera kommer inte ge samma resultat som en enda kampanj med en daglig budget på 300kr oavsett antal annonser och sökord.”

  Vad grundar du det på?
  Jag vill inte påstå att jag har testat just det här, men jag har heller aldrig reagerat på att det skulle finnas ett sånt samband, förutom att en högre kampanjbudget genererar fler visningar.

 2. Ms Adwords skriver:

  Tack för din kommentar! Ren matematik. Om vi säger att du har en kampanj med 30kr i daglig budget och ett enda sökord med klickbudet 5kr. Budgeten räcker alltså till 6 klick. Om det är ett populärt ord så kan det hända att din annons inte visas alls för du riskerar att få mer än 6 klick på en gång. Det blir liksom härdsmälta. Har du däremot budgeten 300kr finns det utrymme för 60 klick och du är med på banan. Här finns mer info om budgetering i Adwords: http://adwords.google.com/support/aw/bin/static.py?hl=en&topic=22183&guide=21804&page=guide.cs#BBB1

 3. Aaron Axelsson skriver:

  Ok. Jag håller nog inte med om att konsekvensen av ditt räknestycke blir just det. De allra flesta dagarna skulle du i så fall få just 6 klick. Men det är inte så viktigt.

  Det jag undrade över var just att Google använder den dagliga budgeten som en parameter för att räkna ut kvalitetsresultatet på ett enskilt sökord.

 4. Jorge skriver:

  Tack för din kommentar! Ren matematik. Om vi säger att du har en kampanj med 30kr i daglig budget och ett enda sökord med klickbudet 5kr. Budgeten räcker alltså till 6 klick. Om det är ett populärt ord så kan det hända att din annons inte visas alls för du riskerar att få mer än 6 klick på en gång. Det blir liksom härdsmälta. Har du däremot budgeten 300kr finns det utrymme för 60 klick och du är med på banan. Här finns mer info om budgetering i Adwords: http://adwords.google.com/support/aw/bin/static.py?hl=en&topic=22183&guide=21804&page=guide.cs#BBB1
  +1

 5. Aaron Axelsson skriver:

  Jag hade nog inte brytt mig om det här normalt, men jag vet ju att du modererar kommentarer innan de publiceras, så jag måste nog säga något eftersom du publicerade Jorges ”kommentar”.

  Jag vill inte vara otrevlig, men det du skriver i artikeln, och framför allt det du skriver i din kommentar, stämmer inte.

  Det här handlar inte om åsikter. Hade det gjort det vore det en annan sak, men du länkar till och med till Googles artiklar som säger raka motsatsen till vad du säger.

  Det finn många anledningar att skapa flera kampanjer, och det finns många anledningar till at skapa få. Quality Score på grund av kampanjbudget är inte en av dem. Quality Score på grund av andra saker är det.

 6. Ms Adwords skriver:

  Hej! Jag vet inte hur ”Jorges” kommentar hamnade där den är men jag har hört mig för och jag har inte fått medhåll för min teori att den dagliga budgeten påverkar kvalitetsresultatet, så där kan jag ha fel. Däremot vidhåller jag att det är bättre med en enda kampanj och fler annonsgrupper istället för många kampanjer OM man har en låg daglig budget.

 7. Marcus skriver:

  Hej! Tror inte heller att den dagliga budgeten är en parameter i kvalitetsresultatet men den påverkar såklart och en större budget är bättre. Risken med en låg daglig budget är att du lägger ett lägre CPC-bud, får sämre ranking och CTR som ger ett lägre kvalitetsresultat.

  Föredrar själv färre kampanjer.

 8. Ms Adwords skriver:

  Håller helt med dig.

Kommentera

Följ bloggen